Epilepsi ovanligt hos hästar, men det förekommer

I Tidningen Ridsport lades häromdagen den här artikeln ut. Den handlar om en köpare till ett sexårigt sto som insett att hästen får epileptiska anfall. Debatten som förs på tidningssidan gäller delvis vilken lag som gäller (konsumentköplagen och köplagen). Den som läst på lite torde ha lite koll på vilken lag det är – det beror på vem som är säljare, och vem som är köpare. Om en näringsidkare sålt hästen till en privatperson, torde den gå att lämna tillbaka, tack vare konsumentköplagen. Det mest intressanta, eller sorgliga för hästens och de nya ägarnas del, är dock att hästen verkar ha epilepsi.

Jag har varit med om epilepsi hos hund. Ett älskat, härligt och saknat måndagsexemplar till schäfer som inte finns mer i vår värld, fick det som ung. Han krampade utanför stalldörren och jösses amalia så chockad jag var. Det visade sig vara behandlingsbart med pencillin. Hunden kom omedelbart under vård och blev bra på den punkten i alla fall. När jag läste artikeln i Tidningen Ridsport började fundera på hur chockerande det måste vara att få uppleva det med en häst! Jag har inte heller hört talas om något sådant fall i konkret bemärkelse, även om jag misstänkt att det borde finnas.

Orsaken, visar det sig, kan vara en hel del olika ting. Liksom vad gäller hunden jag nämnde kan bakterier slå på hjärnan och orsaka symptomen. Förgiftning kan också vara en orsak, liksom ämnesomsättningsrubbningar. För epileptiska anfall är symptom på att något är fel. Om hjärnan inte får syre av någon anledning, eller inte får näring i form av de elektrolyter som behövs, kan också epileptiska anfall bli resultatet. Mineralgivor (felaktiga sådana…) kan tydligen vara en av bakgrundsorsakerna. Det anger i alla fall en av debattörerna till artikeln, och det låter ganska troligt.

Orsakerna är något som måste hittas utifrån hästens bakgrund. Ibland är epilepsi medfött, ibland förvärvat. Det verkar vara en riktigt svår uppgift att komma till roten med problemet. Om det är medfött är verkar prognosen väldigt dålig. Det går inte precis att rida på en häst som kan krampa när som helst. Det skulle vara en total skräck, och dessutom vara belagt med livsfara. Om hästen ska bli ridbar igen måste problemet hittas och behandlas så att den blir frisk. 

För den som liksom jag blir nyfiken på det där med epilepsi och möjliga orsaker, finns en artikel i The Horse att läsa här!

 

Annons

En tanke på “Epilepsi ovanligt hos hästar, men det förekommer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s