Transporter – ett evighetsprojekt?

I åratal har mängder md organisationer och djurälskare kämpat för att få ner lidandet för alla de stackars djur som lider under slakttransporter runt om i Europa. Ändå händer ingenting på vägarna. Kommersen går vidare. Folk tjänar pengar. Djur lider. När ska vi våga ta tag i de stora frågorna? Fruktansvärt frustrerande, om ni frågar mig. Vad är det egentligen i salamin, var kommer kotletten ifrån och hur hade kon det i livet innan hon hamnade på tallriken. Här nedan är en av alla de kampanjer som pågår – för hästarnas skull…. Vilken värld subventionerar vi som konsumenter, och varför denna undfallenhet från väljare och politiker?

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons

3 tankar om “Transporter – ett evighetsprojekt?

 1. För min del har jag valt att bli vegetarian och pläderar varmt för det på min blogg av och till. Skriver på protestlistor gör man också när sådana cirkulerar men vad mer kan vi göra!? Det är ett svek mot djuren som de behandlas för att bli mat. Ambulerande slakterier så djuren slipper transporteras är det enda rätta.

  • Hej Sara!
   Tack för svar! Håller med till fullo! KOntaktade faktiskt vår ”käre” jordbruksminister med just denna fråga när han tillträdde. Svaret blev: ”det finns nog ingen marknad för det. Det blir för dyrt”, om jag kommer ihåg rätt. Själv hade jag på den tiden kor och kunde bara inte förmå mig att lasta på djuren på stora företagstransporten mot slakt i någon annan landsände. Vi åkte en och en med dem till lokala slakteriet (som nu är nedlagt till förmån för mer rationella och effektiva – läs vinstgivande – slakterier). Har vänner som är bönder med kor och som inte äter nöt på flera veckor efter en sådan avresa….
   Idag vet jag att det satsas lite grann på mobila slakterier i alla fall. Hur det går för dem vet jag inte, men jag hålller tummarna för att de får bärighet. Idiotiskt egentligen att köra djur levande – måste ju vara mer rationellt att köra dött kött???? Men med dagens regler är det tvärtom……

 2. Jag tycker också detta är fruktansvärt inte bara för hästarnas del utan även kycklingar som både fryser och/stressas ihjäl. Som konsument fattar jag inte hur man tänker när man går och bara väljer det billigaste. Allt större mängd kött är även halal och koscher, bara för att spara in ett steg i processen och korta kostnader genom att skippa bedövning. Märkningarna är en djungel. Själv köper jag bara kött som är ursprungsland Sverige, slaktat i Sverige och styckat i Sverige. Men inte ens då vet man om den stackars skånska grisen har fått åka hela vägen upp till linköping. Ett annat sätt är att handla från lokala styckare som handlar från lokala mindre slakterier. Men som sagt inte ens då vet man. Hur svårt kan det vara att märka ordentligt. = Kossa, skaraborg, slakteri Skövde, styckat, ICA MAXI Skara. En sådan kort rad hade ju räckt. Men då hade tex inte Dafgårds(som ryktet säger) kunnat importera allt tyskt dioxinkött och tillverkat sina köttbullar bara för att vi vill äta östersjöfisk och har högre dioxin gränsvärden än alla andra EU länder av den anledningen.
  En sak är säkert kött smakar inte lika bra längre och det kanske är dax att dra ner på den varan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s