Vad väger hästen?

 

På de kliniker som har en våg är jag alltid lika mån om att väga upp mina hästar. Jag försöker lägga vikten på minnet (antecknar) och hur hästen då såg ut. För vikt, det är något som förändras med tiden på hästar. Omusklade hästar, sommarfeta hästar, vältränade hästar – ja beroende på hälsa och på hur mycket (och bra) de går blir vikten hela tiden justerad. Personligen hatar jag vågar. Jag har ingen våg hemma och skulle aldrig drömma om att få in en i mitt hem igen. Det var många år sedan den slängdes ut, och det finns en viktig anledning till det. Vikt är inte min grej helt enkelt. Ju mindre jag tänker på det, desto bättre mår jag. Det är en annan sak med hästarna dock. Jag vill veta vikten för att kunna stämma av över tid hur de mår, och för att veta när veterinären kommer.

Viktigt att veta

För mig är det viktigt att veta vikten på alla hästar hemma. När en veterinär kommer ut behöver de veta hur mycket medicin som ska ges. Det är också bra att veta för transportering av hästar och i många andra sammanhang, inte minst vid beräkning av foderstater. Jag har ett gott öga för vad de kan väga och gissar faktiskt ganska ofta rätt. Det är lite lustigt med tanke på att min förmåga att bedöma avstånd till exempel helt är ur led. Höjden måste jag alltid mäta för att komma ihåg och memorera. Inga avancerade mätningar kanske, men ändå tillräckligt för att veta på ett ungefär. Vikten är desto lättare. Jag jämför med tidigare resultat. Men jag litar inte på min egen bedömning. Det vore för riskfyllt.  

Väga hemma

Det är lätt att väga en häst på klinik. Där finns ofta en vägmatta. Det svåra är snarare att få hästen att våga gå upp på den. Med lite tid och lugn är det sällan några problem. Värre är det att få något grepp om vad en häst väger när den inte behöver åka på klinik. Som tur är, är det ju inte så ofta som det behövs. Ett sätt är att mäta omfånget med hjälp av ett viktmått. Undersökningar visar dock att det inte alltid ger ett så jättebra resultat. Men något ger det i alla fall – en riktlinje. Min veterinär mätte till exempel Microliten den här veckan. Jag tippade på runt 450 och det sa måttbandet också. Sedan sederades han för ett ingrepp utifrån det, liksom fick sina ordinationer utifrån det.

Om hästen är lång

Nu är Microliten ganska kompakt så jag tror att det måttet var ganska okej. Värre är det med gammelman Alex. ”Herrejösses”, sa min veterinär. ”Tror du verkligen han väger så mycket,” sa hon och pekade på måttbandet. Det visade på 670 kg. ”Jag tror det är mer än så. Jag har alltid tippat en bit över 700 kg sa jag och flinade. Anledningen till det är att han är så lång över ryggen, inte att han är så hög. För det är han inte, även om intrycket är gigantiskt. Hur kan måttbandet veta det? Naturligtvis har inte ett måttband en aning om längd och höjd. Grova ben har han också och en vansinnigt lång hals…. Så inte blir hans omfång lika med samma vikt som en kortis… . I en nyligen presenterad undersökning på The Horse, anges också att ett underestimat från mätbandet är vanligt. De visar i snitt dryga 65 kg fel, vilket är ganska mycket det.

Bättre sätt

Det finns givetvis bättre sätt att väga en häst på. Ett sätt är att inväga just längden i måttet. Det kan ni läsa om i The Horse-artikeln. Även denna metod ger visserligen en felmarginal, men den är bara dryga 17 kg fel i snitt. Än bättre är det förstås att baxa in hästen i en trailer. Sedan är det bara att bära iväg till bäst vägvåg. Det finns sådana att använda sig av för den som är intresserad. Om vi vet vikten på släpet är det bara att dra av denna vikt från totalvikten och violà- du har hästens vikt. På kuppen får vi svaret på om vi kör lagligt med den trailer vi har. Den här modellen som rekommenderas varmt när tid finnes och i god tid innan något händer. Är hästen väl sjuk och veterinären väl är på ingång känns det något sent kanske. Då är i alla fall måttbandet något att hänga upp estimaten på.

 

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s