Smärta orsak till aggression

Mina favoritforskare i Rennes har varit i farten igen. Den här gången har de undersökt hur hästar som har kronisk smärta beter sig mot oss människor. Och det är inte några konstiga resultat de kommer fram till, egentligen. Men det kanske får oss människor att tänka till lite extra innan vi blir arga på en häst som är aggressiv mot oss? Jag hoppas det, för det finns ALLTID en orsak till att hästar inte är trevliga mot oss – och i väldigt många fall kan de helt enkelt vara att de har ont.

Många hästar har ont. I studien som jag refererar till här, kände nästan tre av fyra hästar av smärta. Hästarna hade valts ut slumpvis på tre olika ställen i Frankrike. Det är en stor siffra, och det är inte otroligt att detta inte är en slump i sig. Av de hästar som hade smärta i ryggen, var det också många som var aggressiva mot oss människor. Mer än tre av fyra hästar som hade ont var aggressiva eller negativt inställda till oss människor. Det finns alltså en extremt stor grund i grundtesen att ALLTID kolla upp hästen innan hästen anses vara ”dum”. Ändå är det alltför ofta vi människor  konstaterar att hästen är dum och behöver veta hut. Vad bra det blir om vi börjar slå, rya och ”korrigera” en häst för att den försöker säga oss något – eller? Utsätter vi den då istället inte bara för mer smärta, och visar upp vår minst sympatiska och empatiska sida, när vi väljer att straffa hästen för att den har ont. Hemska tanke…..

Jag vet hur jag känner mig när jag har ont. Studien från Rennes visar kanske, att vi vad gäller smärta är ganska lika, vi hästar och oss. Det påminner mig om Lars Deckemans hemsida. Han är en av de större hästadvokaterna i landet och ser trenden om att vi alltför ofta försöker få hästarna utdömda för psykiska fel, när orsaken egentligen är fysisk. Han har ett exempel som han tar upp på hemsidan, där de med alla medel försökt få ordning på en hingst. Hästen kastade av ryttaren och inget fel hittades av veterinär. Men trots korrigeringar och ridning av de främsta var hästen lika hemsk. Till slut avlivades den. Som tur var obducerades den. Det visade sig att hästens ryggrad var helt vriden! Vad kul den hästens liv måste ha varit! Mer om fallet kan du läsa här, på hans egen hemsida. 

Utförligare redovisning av Rennes-forskarnas resultat hittar du på The Horse.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s