Hingsttest för vem?

Nu är det hingstprov på gång på Flyinge. Jag funderade på att åka dit, men jag vette katten. Förra året mådde jag lite dåligt at de hårt ridna (nyblivna) treåringarna som förväntades klara av miljö, långa ridpass med ditten och datten och allt vad det nu var. Det var kanske tur att jag inte kikade på hopprovet då….

I dagens hingsttest krashade vissa, många blev stressade och än fler fick inte chansen att visa upp sin bästa sida – i alla fall om vi läser i Tidningen Ridsport idag. Enligt uppgift hade en häst blivit trött och sedan kraschat, men ändå lyckats komma igen. Jag har råkat ut för samma sak, och lovade då – aldrig mer. Så illa mådde jag av att de ville pressa vidare en häst som kraschat på okänd plats, ung och grön, och som inte ville mer. Fy, sa jag, det här vill jag inte göra mer. Det har jag hållt i nio år. Min häst fick betyget ”svårpåverkbar” av domarna efter kraschen. Hingsten idag som kraschade fick ”svårpåverkbar”.  För att de kraschar då tydligen, och blir stressade. (min häst hade fått idel 10:or på de fyra andra stationerna på provet i uppförande, men fick på löshoppningen en – fyra….).

Etik är en svår sak inom hästvärlden. Vi måste alltid tänkta -för vem och varför? Så att vi aldrig någonsin offrar hästarna för att uppnå något. Treårshingsttestets hoppning handlar om serious business, där hästen ska sättas på ”prov”. Inga hjälphinder, ingen pardon. De som klarar det klarar det. De som inte…. nåväl. Det är ju inte domarnas problem.

Men alla som vet något om inlärningsteori vet också att självkänsla och ”att våga” är en stor del av processen. En häst får aldrig någonsin misslyckas med något uppdrag ví ger dem. Om vi lyckas med att få dem att lyckas – då skapas förtroende. Om de misslyckas, tappar de gnistan, tron på oss och viljan – det som är grunden i en harmonisk och ridbar häst. Vad synd att det inte alls är intressant när de utvecklar test. Vi kan ju konstatera en sak i alla fall – testen är inte utverkade av någon häst i alla fall, inte ens för en häst, verkar det som. Snarare kanske något som passar TV4-redaktionen när Idol så småningom går i graven…..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s