Tragik på Dubaiderbyt för första svenska jockeyn

Det är inte ofta det finns nordiska hästar med i derbyn utomlands. Den nordiska galoppsporten är en tår i ett himlastormande hav, och har inte mycket att komma med internationellt. Det hade därför varit roligt att läsa lite om hur det går för de få nordiska hästar som får starta utomlands, men inte när resultatet blir så illa som det blev för den norskägde superhästen Timely Jazz.

Det skulle bli den svenska jockeystjärnan Per-Anders Gråbergs största lopp någonsin och han såg stora chanser i att åtminstone ta placering. Inte nog med det. I och med starten blir Per-Anders Gråberg den första svenske jockey att rida på en av de största galoppdagarna i världen. För mig som sett honom ett antal gånger är det här en skicklig känslig och bra jockey – precis som de ska vara. Jag hade önskat att hans stora debut internationellt hade gått så mycket bättre än det gick.

Tränare till Timely Jazz är välrenommerade Niels Petersen. Projektet vinst i Dubai var alltså ett samnordiskt samarbete med det bästa nordisk galoppsport har att erbjuda. För norrmännen blev det också premiär för en norstränad häst i sådana här sammanhang.

Timely Jazz, som visserligen är ett så engelskt fulllblod hade tillsammans med ett par andra hästar åkte den långa vägen till Dubai för att delta i det stora UAE Derby, en klass med 2 miljoner dollar i prispengar. Med Per-Anders Gråberg i sadeln, Sveriges mesta jockey, såg det ljust ut för hästen. I försöken kom han tvåa. Och i riktiga loppet blev det en bra start. Timely Jazz låg tätt efter ledaren på yttersidan.

Med endast åtta hundra meter kvar av loppet tappar hästen balansen och Per-Anders hör hur det knäcker till. Han får snabbt bort hästen från fältet och stopp på den. Det blir ambulanstransport till klinik och hästens ben visar sig vara brutet.

Tanken var att Timely Jazz efter loppet skulle ta sig till svensk mark för träning och tävling på svenska banor. Om Timely Jazz, inte mer än tre år gammal, kommer att kunna leva vidare över huvud taget står än så länge skrivet i stjärnorna.

Desto bättre gick det för den Hallsbergsfödde oljechefen Stefan Friborgs häst Gloria de Campeao. Den lyckades vinna hela Dubai World Cup och en segersumma om 42 miljoner kronor…Stefans hästar står i träning i Brasilien och i Frankrike.

Mer om loppet kan du läsa här och här och här
och här

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s