Ställa diagnos och behandling mot magsår

Det är inte så lätt att veta om en häst har magsår eller inte. Vissa hästar uppvisar inga symtom alls, medan andra hästar börjar prestera sämre, får flera små kolikanfall, sämre hull, dålig hårrem och/eller nedsatt aptit. Det svåra med magsår är att symtomen ofta är allmäna och kan tyda på vad som helst egentligen.

Hos föl är ofta symtomen värre, och det är också ett allvarligare tillstånd. Diarréer, tandgnissling, kolik och kraftig salivering är de vanliga symtomen.

Gastroskopi
För att veta om en häst har magsår är det enda säkra sättet en ordentligt undersökning. Veterinär undersöker magsäcken genom gastroskopi. Ett videoendoskop förs ner i hästens magsäck via näsborre och foderstrupe. Då kan väggarna undersökas. Särskilt undersöks också magmunnen. Magsår där upplevs som värre och är svårare att bota.

Behandling
Den behandling som i första hand är aktuell är att bota orsaken till magsåret. Foderrutiner ses över och eventuella mediciner gås igenom. Det är nästan bara om hästen har riktigt allvarliga symtom som medicin sätts in, i alla fall i Sverige. Omeprazole har visat sig verksamt, liksom Losec (det vi människor också tar). Även foder som innehåller Apolectol fungerar i vissa fall.

Källa:
Jan Skidell, överveterinär
Ringsjöns veterinärer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s