Anders Thelin – en läkare och forskare som sticker ut

Anders Thelin är läkare och forskare. Han har i åratal forskat i arbetsmiljö på lantbruk och bönders hälsa. Mest känd inom hästvärlden har han blivit för sitt engagemang i djurskyddsfrågan. Det har gjort honom både obekväm och besvärlig i flera bemärkelser. Nu senast blev han avstängd från att föreläsa om djurskydd på uppdrag av SIF på Eurohorse. De tycker inte att han står för ett sådant djurskydd som föreningen kan stå bakom.

Vad är det då med Anders’ kamp för ett gott djurskydd som berör så illa? Det grundläggande svaret är att Anders, och fler med honom, anser att djurskydd inte främst ligger i att mäta och kontrollera luftväxlingar och stallhöjder. För Anders är det istället industrialiseringen som är djurskyddets största fara.

Djurägaren har en central roll i hur djuren mår bra.

Anders går till och med så långt att han ser dagens djurskydd leda till att friska hästar avlivas och att djurägare utsätts för en enorm press – i onödan. Avvikelser från reglementet men som inte drabbar djuren leder till att hästar och andra djur tas ifrån människor och till och med avlivas, även om djuren i sig mår bra.  Det gäller särskilt ägare till små djurenheter. För inom industrin pågår allt som vanligt, och är ett helvete för djuren, trots att dessa företag som driver stallarna har god ventilation och i övrigt uppfyller alla mekaniska krav som finns idag.

Levande varelser

Dagens djurskydd, som jag förstår Anders, handlar om något annat än levande varelser som behöver vård av en ansvarsfull person. Fokus ligger på kontroll av regelverk med mätbara punkter som inte alltid har med djuren att göra. För att få ett godd djuyrskydd behöver hantering och människan bakom djurhållningen räknas in. Ofta handlar bristande djurvård  om personer som klappat ihop när det fallerar. Det kan handla om en fallerande tillvaro där arbetslöshet, sjukdom eller depression blivit vardag och som i sin tur leder till att djur far illa. Ibland är det även ren girighet, men den biten är minimal när det kommer till de djurägare som har mindre antal djur. De allra flesta vill ta hand om sina djur på ett bra sätt.

För djurskyddsinspektörer gäller det således att se människan, att ha empati och hitta lösnignar som fungerar. Det gäller också att kunna se om de formella bristerna faktiskt påverkar djuren eller inte.

Även människor har rätt till ett bra liv, och de behöver också ibland hjälpas, inte bara sättas dit. Det är alltför mycket som stjälper ändå. Djurskyddet är helt separerat från den som håller i trådarna, och en helhetssyn där människan också har ett värde är fundamentalt för ett gott och långsiktigt djurskyddsarbete.

Vi måste betala för maten

Vad gäller uppfödning och djurhållning för mat handlar det enormt mycket att vi måste betala för vår mat. Det är omöjligt för bönderna idag att hålla små besättningar där varje djur känns igen och kan kontrolleras ordentligt.  De små engagerade bönderna slås ut till förmån för de gigantiska företagen med tusentals djur på en enda produktionsplats.

Idag använder vi enbart 15 % av vår inkomst till mat, bara för några årtionden sedan var prislappen på mat mer än det dubbla. Små besättningar kostar mer per enhet, och ekvationen blir omöjlig. Industrihållning blir det enda möjliga. Enligt Anders har vi alltså ett stort ansvar som konsumenter. Vi talar inte om några stora ökningar. I debattartiklar jag hittat på webben angående detta handlar det snarare om ett par procent.

Jag länkar här till en ganska så otrevlig video från youtube – den visar ganska tydligt att det ALLTID är någon som betalar. Om vi inte betalar för djurskydd, så gör djuren det. Måtten är säkert EU- och USA-godkända för alla burar och transportfordon som du ser i den här videon. Men hjälper det egentligen ett enda dugg???

Läs mer om Anders

Här finns ett par av inläggen från Anders Thelin. Ta gärna tid att läsa dem. De är värda att läsas och leder till en hel del funderingar. Vad är det vi missar egentligen när vi spaltar upp världen i olika kategorier och enbart ser till en del i taget. Vad missar ett djurskydd som i princip enbart reglerar det tydligt mätbara?

Inlägg i SMT

Inlägg i ATL

Bok om hästägare i kläm

Anders Thelin, veterinär och hästägare Per Michanek samt journalisten Lars-Ola Borglid har tillsammans skrivit boken ”Vi har avlivat hästen. Den ligger under presenningen”. De djurvänner som följt debatten om hästhållning och djurskydd i landet de senaste åren känner säkert igen fallet. Det handlade om en godkänd hingst som avlivades på plats trots ägarens frånvaro. Som information lämnade djurskyddskontrollanten som sett till att hästen avlivats en lapp i brevlådan.

Djurägaren betalade för obduktion och hästen visade sig fullt frisk. På en video som också lades ut på webben var hästen tydligt halt på höger fram. För en hästägare, i alla fall jag själv, hade nog den instinktiva reaktionen varit: FAN en hovböld! Vad hästen led av i frambenet avslöjade inte obduktionen.

Boken ger hästägare som känt sig kränkta av djurskyddets kontrollanter sina röster hörda.

Jag har inte läst boken, men den som gjort det är mycket välkomna att lämna en liten recension på den här sidan! Boken kan beställas på http://www.litenupplaga.se . Jag misstänker att den är läsvärd och kommer själv att läsa den så fort jag får den i handen.

Annons

3 tankar om “Anders Thelin – en läkare och forskare som sticker ut

  1. Tillägg av mig som skrivit inlägget:
    I boken beskrivs fallet om den halta curlyhästen mycket tydligare. Och visst var det en hovböld, visade det sig – efter en extra genomgång av den hov som fanns på det haltande benet.

  2. Jag rekommenderar också alla ,oavsett hur smärtsamt det är, att kolla upp filmerna med beteckningen Earthlings på Youtube. Det är vidrigt – men visar tydligt vad Anders menar – det här är djurindustrin ute i världen…..

  3. Underbart att någon verkligen står upp för djuren och människor som drabbats av detta vanvett som pågår. Djurskydd i all ära, men ofta verkar det slå väldigt fel, det är sanningen kring dagens djurskydd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s