Att rida takterna

Steg nummer ett till en balanserad och trevlig häst att rida är att hitta takterna – takten är grundbulten i all ridutbildning och grunden i utbildningsskalan för såväl häst som ryttare. Det är viktigt att gångarterna är rena och luftiga, att hästen går rent och inte avlastar eller spänner ett ben eller del av kroppen i rörelsen. Det ska vara som en metronom som tickar – tick, tock, tick, tock.

Skritten är fyrtaktig, traven tvåtaktig och galoppen tretaktig. Kan vi lära oss att rida takterna, kan vi också hitta rytmen i hästens kropp, och få hästen att slappna av. Det räcker inte, i en dressyrtants ögon, att hitta något som liknar en takt och hoppas på det bästa. Gissa vilken gångart de rider i videon nedan? (inget jag skulle rekommendera på min bana)

 

 

Annons

4 tankar om “Att rida takterna

  1. Fruktansvärt – själsdöda hästar och skyltdockor i sadlarna. En galopperande häst ska ge intryck av kraft och energi – även om galoppen är maximalt samlad som i en piruett. Detta är INTE ridning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s