Det är du som avgör om hästen lyckas

 

Din ritt för dagen bygger på det jobb du gjorde igår. Hästen kommer aldrig att lyckas bättre än vad den här kapabel till, men du som ryttare kan göra den mer kapabel för varje övning du gör. Hur väl hästen är förberedd, vilken fysik den har och den förmåga den besitter beror till väldigt stora delar på dig och det träningsprogram du lagt upp och hur du utfört det (även om alla inte kan gå OS).

Din ritt för dagen bygger vidare på det du gjorde igår för att lyckas bättre framöver. Att bygga vidare på det som fungerar, att förlåta oss själva för våra fel och hästen för sina fel (vilka ofta är få när man tänker efter, då de har en tendens att alltid göra sitt bästa utifrån de förutsättningar som ger), är att rida etiskt och långsiktigt. Att bygga upp istället för att bryta ner. Att skapa istället för att utnyttja.

De flesta hästar hästar gör allt i sin makt för att göra rätt, även när ryttaren är orättvis, och även om hästen faktiskt också vet att ryttaren är orättvis (hästar vet sånt, det har forskning visat). Dettaa tas ibland för givet. Många glömmer att hästar ofta ger mer än ryttaren förtjänar, men det beror på att hästar är sådana – ambitiösa, förlåtande och oftast alldeles för snälla. Det gör dem extra utsatta –  något att tänka på för alla som tycker att hästar är det bästa som finns, och för alla andra som rider också.

För oss som älskar hästar är det en självklarhet att behandla var och en av hästarna i vår närhet med respekt, ömhet och med stort gehör. För er andra som rider – så är det förbjudet att slå, sparka ,dra och slita i en häst.

 

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s