Stall, hästar och miljö/klimat

Kossorna har länge fått bära så att säga hundhuvudet för människans klimatpåverkan. Det verkar också som de svenska kossorna får en släng av sleven, även om de är de mest miljövänliga i hela världen. Och att de håller den så för klimatet och miljön så viktiga hagmarkerna levande. i kostallarna jobbas det frenetiskt med miljöarbetet och de allra flesta nötdjuren i vår land lever i princip uteslutande på det foder ängen och vallen ger och lever i ett kretslopp. De är i sig kolsänkor, och deras gödsel går sedan till jordbruket för att bidra till bättre växtlighet. Men visst kan det göras mer för att miljöpåverkan ska bli så liten som möjligt. Betydligt värre är det då i länder utan den hårda miljölagstiftning som vi har i Sverige, och där djuren växer upp på ett betydligt mer industriellt sätt – i USA:s feedlots till exempel.

På senare tid har även hästarna hamnat i blickfånget vad gäller klimat. Hur miljövänlig är en häst egentligen? Vi som håller på med hästar brukar ju kalla det för ett miljövänligt fordon, men är det vekrligen så? Det kan man faktiskt undra, särskilt när det kommer till stora stallar där många djur samsas på en och samma yta. För det handlar om fördelning av trycket på markerna. Om hästar går och betar i stora hagar där växter kan slå rot och dra nytta av den gödsel som hästarna sprider så är miljöpåverkan i sig inte särskilt stor. Däremot om hästarna går på små och hårt belastade ytor så bildas ett rejält näringsläckage som kan gå ut i vattendragen.

Jag har tur. Här har vi ett kretslopp på gården. Hästens spillning sprids på vallarna. Men även jag har hårt belastade områden i mina hagar vilket leder till ett visst, om än litet, läckage. Kanske kan man då täcka dessa hårt områden med träflis? Enligt svenska forskare ska detta minska läckaget till åar och vattendrag, i alla fall till en del. Dessutom är det ju himla trevligt och gå på, särskilt som de högt belastade områdena ibland blir lite leriga (inte som när jag bodde i Skåne, där kunde det blir rejält lerigt, men ändå). Rapporten har omtalats i The Horse och nu funderar jag på om det kanske inte är ett trevligt alternativ ur många aspekter. Ska fundera på detta. För miljön och klimatet är viktigt – för oss och framtida generationer. Och kan vi alla bidra med att minska vår påverkan på miljön så blir vi alla vinnare.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s