Avmaskningstider!

Nu är det vår och växet växer äntligen även på vår lilla plätt på jorden. Den här gången har det känts som en halv evighet innan sommaren kommit – men nu är den alltså här! Det är så härligt att kunna gå ut utan att behöva ta på sig så mycket kläder, utan att frysa. Underbart!

Men med sommaren kommer också en mängd viktiga saker för oss hästägare att tänka på. Sommarhagar ska fixas, vi behöver kämpa mot knottinvastioner och se till att alla hästar har det bra även under sommaren. Många tror det bara är att släppa hästarna vind för våg, men i min värld fungerar det inte riktigt så. Det är istället en tid då jag verkligen anstränger mig för att få hästarna att må så bra som möjligt. Med en häst med fotosensibilitet vet man att solens strålar tar hårt på vissa. Andra, för att itne säga alla om det vill sig illa, blir angripna av diverse bitande insekter. Här är det knotten som är allra värst. Jag hatar dem verkligen och gör allt i min makt för att hålla dem borta. Det är ingen enkel sak då de är så rackarns små, biter så illa och stör så mycket.

En annan viktig sak är att inte bara de flygande eländena ställer till det. Även de som inte syns så mycket kan göra stor skada. Nu pratar vi om parasiter av olika slag – mask med andra ord. Det är hög tid att avmaska. Många rapporter från djursjukhus vittnar om att maskangreppen på häst ökar. Det handlar om att den mask som finns i hästarna blir så många att de skadar dem illa. Inte roligt det heller.

Jag har program via SVA för att hålla mina marker rena. För det är markerna i första hand som ska vara parasitfria – det är så det smittar vidare. Det är ingen enkel sak alltid. Men vi gör så gott vi kan. Och vi har så stora marker vi bara förmår hägna in. Trots det behöver vi i år, liksom förra året, avmaska. Alternativet är för otäckt – kolik i värsta fall, och det är ju mardrömmen. Har sett riktigt otäcka exempel på fölisar som varit så nedbrutna av mask att de inte haft en chans att överleva.

Skulle jag mäkta med hade jag valt att ha kor eller får. Då kan man växelbeta och det är något som tar hårt på de där uslingarna till parasiter. Annars får man försöka vila hagar emellanåt, flera år är bäst. Men hur det funkar med EU-stöd för markerna vet jag inte. Då är det nog växelbete som gäller för att få godkänt vid inspektion.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s