Tillit – det finaste av allt

 

Det kom ett litet meddelande på messenger om ordet tillit. Det bästa ordet som finns. Eller rättare sagt – innebörden i det ordet handlar om ”magi” mellan människa och häst.

När det finns tillit mellan häst och ryttare kan inget gå fel. Hästen tror på dig och vad du gör, du tror på hästen och vad den gör – och ni båda vet att ni vill den andra väl. Ni hindrar inte varandra från att göra ett bra jobb – ni möjliggör allt. Ja just det – ni såg väl Allan – den bevingade hästen. Den handlade just precis om det här!

Hon som skrev meddelandet till mig har fått kämpa med tilliten tillsammans med sin häst. Hon har en känslig häst som av någon anledning känt sig osäker i vissa situationer. De lösningar som tidigare presenterats har kanske inte varit hundra för den hästen. Den har på något sätt aldrig godkänt vad som hänt och helt plötsligt fick hästen stora problem i dessa situationer. Det var ”bara” att börja om från början. Men den vägen leder också framåt, något som denna fantastiska människa också förstod.

Det tog inte lång tid innan jag återigen fick chansen att diskutera tillit och förtroende. I det senaste fallet handlade det om ridning och att hjälpa hästen komma till sin sanna potential. HÄstar KAN – om vi kan. Hästar VILL – och vi låter dem vilja och lär dem att det är roligt att vara med oss och att de också är en del av teamet

Istället för att pressa på in i en återvändsgränd är det nyttigt att ibland stanna, backa upp och kika lite på vilka val vi har att göra. Det gäller oavsett om det är något i hanteringen eller något i ridningen som inte stämmer. Fler remmar, fler snören, hårdare skänklar och starkare händer eller till och med pisk kommer inte att göra en häst med lyhörd för dig. Möjligtvis rädd. Det kanske funkar till att börja med, men sedan blir snarare resultatet det omvända.

Det kan kännas hur tröligt för oss människor som helst att starta från 0. Men – det finns en stor fördel med det. För det roliga i att börja om från början, och då med insikten om vad man vill förändra, är att det då går att få till det bra mycket bättre än det någonsin varit. Om vi orkar gå hela vägen, och inte försöker ta några genvägar. Det handlar om att skapa tillit så att hästen litar på oss när den själv tvekar. Det handlar om att lita på att hästen gör sitt jobb – om vi gör vårt.

Ibland behöver vi faktiskt inte backa alls. ALlt finns på plats – bara vi är redo att ta emot det. Att vi ger tilliten till hästen att göra det vi så gärna vill att den ska göra – flyga fram med lätta och avslappnade steg med oss på sin rygg.

 

 

 

 

Annons

En tanke på “Tillit – det finaste av allt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s