Trump removes Rule aimed at ending the inhumane practice of horse soring

Många av oss hästälskare hoppades på att en av västvärldens mest drabbade showhästar äntligen skulle få skydd mha Obamas lag om att soaring inte skulle få förekomma på amerikanskt territorium. Vi ropade hej för tidigt. Nu är lagen pausad och vad som händer sen – det får vi se. Risken är mycket stor att hästarna i USA fortsatt kan utsättas för att få frätande syror på sina fötter och få sina ben ihopkedjade – allt för showens skull. Ett riktigt bakslag för hästarnas väl och ve.

Tuesday's Horse

WASHINGTON, DC — In a nightmare move for horse advocates Trump axed a Federal Rule aimed at ending the inhumane practice of horse soring. The Rule was removed just hours before it was to be published in the Federal Register.

On January 13, 2017 the The U.S. Department of Agriculture’s (USDA) Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) announced  ”a final rule that includes changes that will help to protect horses from the cruel and inhumane practice known as soring and eliminate the unfair competitive advantage that sore horses have over horses that are not sore.

”The practice of soring is intended to produce a high stepping gait through the use of action devices, caustic chemicals, and other practices that cause horses to suffer, or reasonably be expected to suffer physical pain, distress, inflammation, or lameness while walking or moving.”

APHIS enforces the Horse Protection Act (HPA), a Federal law that makes…

Visa originalinlägg 425 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s