Fett en viss hjälp på vägen

Hästar som av någon anledning har svårt att hålla hullet behöver mycket – av allt! Men om fri tillgång till hö, en stor portion lucern och kanske till och med något annat därtill inte hjälper då är goda råd dyra. En sak som jag provat och som funkar fint är att ge tillskott på olja – gärna majsolja som har dokumenterad effekt (och svensk om jag hittar!). Det lär funka med alla typer av olja annars, bara de inte är avsedda för föda åt boskap. Sådan olja är tydligen för svår att smälta för en häst.

Men det gäller att vara försiktig. Det är ingen genväg för att kunna snåla in på maten inte, och för mycket av det goda kan ge motsatt effekt. Ren olja ger ett kraftigt tillskott på energi, men bara det. Inga vitaminer, inga mineraler och definitivt inga fibrer – allt det som hästar behöver så mycket av. Så om hästen får i sig sin energi genom olja istället för ”riktigt foder” finns risk för undernäring – pga avsaknad av allt detta. Och matsmältningssystemet har ingen metod att ta upp alltför mycket olja, och då kan hela systemet rubbas och hästen går då faktiskt ner i vikt istället.

Men i små doser har det effekt. Och som fetthöjare i maten är det guld värt för de som kanske helt enkelt inte orkar sätta i sig tillräcklig mängd med energi, oavsett hur mycket de får i sig. Som min gammelman på 27 som har dåliga tänder till exempel. Ett par deciliter om dagen och han får hjälp att hålla sin vikt. Men som vanligt gäller det att börja i mkt liten skala och öka över tid.

Mer om olja i maten kan du läsa om på desa länkar:

http://www.thehorse.com/articles/34426/how-to-feed-fat-to-horses

http://www.thehorse.com/articles/36587/can-fat-help-horses-gain-weight-in-winter

http://www.extension.umn.edu/agriculture/horse/nutrition/feeding-fat-to-horses/

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s