Balansen betyder så mycket

Det finns inga genvägar. I alla fall inga som ingen annan får betala för.

Det finns däremot lärdomar, och hårt arbete och systematiska upplägg där vi på ett strukturerat och konsekvent sätt kan utbilda och träna hästar på ett sund och positivt sätt. En som står för sådan utbildning är Traudi Björling. Hon kom på tal i ett av de många samtal med andra hästmänniskor jag har, och eftersom hon faktiskt varit lite i ropet på senare tid så gick jag in på hennes FB och kikade lite på inläggen där och annat jag kunde hitta om henne på nätet. Tyvärr bor jag inte så nära henne att jag med lätthet kan åka och kika på hennes träningar längre, men förr om åren var det mycket snack om denna otroligt ordningssamma, kompetenta och duktiga madam. I hennes cv hittar vi en tysk mästarexamen (vilket ger rätt att utbilda beridare), vinster i tyskt bundeschampionat, b-tränarexamen i Sverige och inte minst landslagstränarposten för svenska ponnylandslaget. Hon talar om utbildning som en röd tråd – med struktur och logik som bas. Den ska gå enligt utbildningsskalan och så pratar hon gärna om vikten av balans i kroppen hos ryttaren. Det gäller att sitta rätt i sadeln.

Det där med att sitta rätt i sadeln är bra mycket svårare än vad det är sagt. Vi är alla lite sneda och vinda och bara en centimeters förskjutning i sidan förflyttar sex kilo på hästens rygg (om du väger sextio kilo….). Och om vi sedan lyckas sitta rakt när hästen står still eller skrittar, nog blir det bra mycket svårare när ”objektet” vi sitter på (aka hästen) rör sig och vänder och allt vad det nu är. Det är inte lätt att hålla balansen på ett rörligt föremål inte.

Men om vi verkligen vill komma vidare och se oss själva (och därmed hästen) lyckas, så gäller det att lära sig sitta i baans på detta ”föremål” (hästen….. ). Ju mer vi tränar på det, desto bättre går hästen. Väldigt enkelt – men också väldigt svårt. Nu under vintertid tar jag därför återigen ett nappatag på sitsträning. När det inte går att rida fort och öva galopper odyl alla dagar så kan vi finslipa på det där med att sitta väl på hästen. Så att det faktiskt går att göra de där grymt härliga fattningarna när underlaget så tillåter. Det är kul. Det är riktigt kul. och svårt. Men som sagt. det finns inga genvägar. Bara senvägar. Eller någon annan som betalar.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s