Kolik av kyla – ge hästen ljummet vatten!

Letade efter tips om hur andra gör för att se till att hästarna får i sig tillräckligt med vatten när det är som kallast. De senaste dagarna har det varit smällkallt här i alla fall, vilket gjort stallgörat till ett evigt pyssel för att se till att alla hästar rör sig, får i sig vätska och äter ordentligt.

Det har gått bra, igen, som tur är och med -8 nu på kvällen andas jag ut litegrann. Man vet aldrig – blir en häst nedkyld så är det jobbigt värre. Men med 20 års vana av köldknäppar borde man ju vara van. Å andra sidan blir jag bara nojjigare med åren.

Hittade min post när jag letade efter tips – och ljummet vatten som jag tipsar om här är ett extremt bra trick. Hästarna fullkomligt älskar när det är lite varmare i hinken. Ett annat tips jag gärna ger ut är att ge hästen lucernvatten eller liknande. De sörplar glatt i sig sörjan. Jag ger det med fördel i samband med höfodring för att vara på säkra sidan. Och med tanke på att vädergudarna (meteorologerna…) utlovar fler knäppar så är det bara att ladda för fler omgångar när nästan fryser till is, kroppen svettas som en gnu under stekande sol i de tokvarma och otympliga kläderna jag måste ha för att inte få köldfrossan samtidigt som kroppen får jobba hårt i kylan, samtidigt som pysslet i stallet blir tuffare än vanligt.

Å andra sidan – kan det bli vackrare än så här? Himlen har varit allt mellan kritvit till alla blåa nyanser till rosaskimrande, snön gnistrar som tusen och en diamanter och hästarna är ystra och glada och bjuder gärna på ett race över den stora vallen eller två.

 

vinterlant

Busenkelt!

Hästar klarar de flesta temperaturer och klarar kyla väldigt bra. Deras kroppar fungerar mer eller mindre som kaminer och bara de får tillräckligt att äta håller de också värmen. Men hästkaminen kräver också vätska för att det inte ska ta stopp. Utan tillräckligt med vatten kommer koliken lätt. Därför behöver också hästar mer vatten när det är kallt än under en vanlig vårdag.

När det är kallt fryser vattnet och det vatten som finns kyler ner kroppen. Av den anledningen är det troligt att hästen inte dricker så mycket vatten, även om det behövs. Veterinär Ionel Barbos skriver i Tidningen Ridsport den 10 februari om den kalla vinter som varit. Han säger att det varit extremt mycket kolikfall. Hans rekommendation, tillika många andras, är att se till att hästen har ljummet vatten att dricka.

Visa originalinlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s