Ge hästen verktyg för att klara det oväntade

Tristan Tucker – det är namnet på en man som specialiserat sig på att få hästar att klara de mest märkliga situationer: Han åker världen runt för att visa sina hästar ridas i nivå med Grand Prix-dressyr samtidigt som folk hoppar och klappar mitt på ridbanan, skjuter med pistoler, viftar med paraplyer och flaggor. Det är en makalös bedrift han visar upp i detta.

Tristan menar själv att han jobbar med att ge hästen verktyg för att klara det oväntade – att han lär dem hur de ska hantera situationen och vad de kan göra istället för att blir skräckslagna och kasta sig iväg om något konstigt sker runt omkring dem när de jobbar med sin ryttare. För mig låter det som rena mumman. Den tanken gör nämligen hästen till en aktiv aktör på banan och inte bara någon som utsätts för obehag och förväntas inte reagera. Det är stor skillnad mellan detta.

Den mesta träningen vad gäller miljö är annars att satsa på det som kallas för desensetizing – det vill säga att trubba av hästens reaktioner genom att utsätta dem för läskiga saker itllräckligt många grejer. Det – menar Tucker – kommer att göra hästen rädd i alla fall just för det oväntade. Om man tränat bort rädslan för ett domartorn som är vitt genom desensetizing kommer hästen i alla fall att bli rädd för domaren om han en vacker dag sitter i en röd bil. Och för mig innebär allt för mycket desensetizing en avtrubbad häst som inte är aktiv. Den står mest ut med alla våra påhitt, men på ett väldigt passivt sätt.

Målet att istället få en aktiv häst som har gott om självförtroende och vet hur den ska hantera olika situationer och litar på sig själv låter så väldans mycket mer attraherande. Inte minst blev jag mycket intresserad av den här videon. https://www.facebook.com/trtmethod/videos/441043972753891/

Jag skrattar så jag döööööör när jag ser den – varje gång! Mest av allt häpnas jag dock över att hästen framstår som helt obrydd och glatt utför sina rörelser så gott hen kan. Utan att låta sig nedslås av att ryttaren bokstavligen rider som en kratta (om än egentligen en magiskt duktig ryttare som spexar och är mkt försiktig med skänkel och hand även om det viftas en del, men ändå!). Hur i hela friden klarar hästen detta? Det är Tristan Tucker som rider och det är något han uppenbarligen lärt hästen. Något att ta efter. Kanske blir det läge att gå en kurs för denna så intressanta man!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s