Ett år med djurskydd i fokus

Det kan nog konstateras redan nu, att år 2011 är ett år då djurskyddet kommer att stå i fokus. Redan nu blossar diskussionerna upp lite överallt. Några av de mer intressanta diskussionerna förs just nu på Tidningen Ridsports debattsida. Bakgrunden till diskussionerna är bland annat kritik som riktats mot Hallands Länsstyrelse vad gäller handläggningstiderna för vanvårdsfall samt inlägg från djurhållare som känner att djurskyddet inte träffar målet. Även Per Michanek, som jag skrivit om tidigare, har givit sitt bidrag till debatten. Jag ser även på min egen blogg att det är just mitt inlägg om Per Michaneks syn på djurhållning som röner det största intresset, förutom cushings då.

Diskussionerna lär inte avta under våren. För snart så kommer en utredningsgrupp, tillsatt för att göra en grundläggande översyn av djurskyddslagen, att presentera sitt utslag. Det talas om att förenkla, att förändra och att modernisera. Utredningsledare är Eva Eriksson, Värmlands Landshövding och tillhörig i Folkpartiet. Utredningen ska enligt Regeringen vara klar i slutet av maj. Resultatet, vad det än blir, kommer troligen att ge starka reaktioner åt båda håll.

För oss alla som värnar om djuren OCH människan som håller i djuren, kommer detta att bli ett intressant år. Farhågorna för ett försämrat djurskydd är många, inte minst för att sammansättningen av ledamöterna i utredningen inte innehåller en enda djurskyddsinspektör eller en enda djurhållare, utan bara teoretiker. Det har också höjts kritik för att Eva Larsson är en ultraliberal som kan försämra djurskyddet. Men hoppet är också stort. En reviderad djurskyddslag kanske mer fokuserar på förebyggande arbete i form av dialog mellan myndigheter och djurägare, färre centimeterregler och större fokus på att djuren verkligen ska må bra utifrån deras egen synvinkel. Vågar jag slänga in en liten hoppfull tanke om att också djurens mentala och själsliga anknytning till en plats och en djurhållare (inte bara tvärtom…), samt deras rätt till liv också kommer att respekteras lite mer?

En annan önskan från mitt håll är nog också att skilja på brott mot regelverket och vanvård.  Det är en sak att inte följa regelverket, en annan sak att djuren inte mår bra. Regelverket kan dessutom som det är idag uppfyllas helt, utan att djuret mår det minsta bra. Det har också hänt och händer att fullt friska djur avlivas pga bönders och djurhållares oförmåga/vägran/ovilja att t ex märka djuren enl. EU-regler, vilket nog inte ska ses som vanvård av djur i alla fall…. de är precis lika lyckliga/olyckliga för det. Önska går ju alltid…

Annons

2 tankar om “Ett år med djurskydd i fokus

  1. Måste bara säga – vilken underbar blogg och vilken underbar filosifi du har! Kommer hädanefter att följa dig slaviskt. Skulle dock tycka det var kul med en utförligare presentation av dina hästar samt bilder så vi läsare vet vilka det är vi läser om, för just nu ser jag bara dina hästar (som för övrigt verkar vara underbara individer!) som ansiktslösa, fiktiva karaktärer.

    Ha det gott!
    /Karro

    • Halloj Karro, och oj – tack så mycket! Det är ju nästan så jag rodnar!

      Några av mina filurer figurerar i inläggen, men det är kanske dags att göra en liten sida om oss knasbollar som lever och verkar tillsammans, och söker lära oss hur den andre fungerar? Bra tips! Det får bli ett litet projekt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s