Korsförlamning – måndagssjukan i ett nötskal

Visst hade de koll, de gamla hästmännen, i alla fall på sitt sätt. Det som vi idag känner som korsförlamning kallade de för måndagssjukan! Varför? Jo – deras arbetshästar, om de insjuknade, fick nästan alltid korsförlamning på en måndag.

Måndagssjukan

Den mest troliga anledningen till det är given. Hästarna jobbade stenhårt med sin förare måndag till lördag. På söndagen hade de vila, precis som folket hade – ofta i en spilta (vilket inte folket hade). Maten var densamma. Tjong i medaljongen sa det söndag kväll och på morgonen till måndagen upptäckte bonden eller skogsföraren eller budet i staden att hästen inte kunde röra sig. Hästarna blir tokstela och vill inte röra sig alls. Det gör ont i hela kroppen och det syns på dem. Däremot är det inga specifika symtom, så det kan vara lite knepigt att se att det är måndagssjukan.

Måndagssjukan - traditionellt sett som ett problem efter vilodagen för arbetshästar, men kan ha andra orsaker

Vissa hästar

Orsaken till korsförlamning är att för mycket glykogen samlas i musklerna och symtomen är att hästen stelnar i bakpartiet. Det verkar handla om hästar som har särskilt stor andel så kallat snabba muskler. För att dessa muskler ska få jobba och må bra behövs tempoarbete. Skritt duger inte, då det är de långsamma muskelfibrerna som arbetar då. Sprinthästar och kortdistansare, liksom fälttävlanshästar är extra utsatta, då de har en stor andel snabba muskler. 

Det kan också handla om hästar som är halta. När en häst fått korsförlamning kan det bli återkommande problem med förlamningen.

Eget minne

Minns så väl ett ungt sto som fick detta i ett stall för länge sedan. Veterinären tillkallades. Men, ett tips till alla som ringer veterinären: ring rätt veterinär. Det brukar underlätta.

Den oroliga, och unga, hästägarinnan hade hunnit tala med mig och mina vänner en del. Vi hade dragit slutsatsen att hästen hade korsförlamning, av symtomen att döma. NÄr veterinären kom stod han en bra stund och glodde på detta bakparti som stoet hade. Rörde knappt hästen. Funderade och sa ingenting.

– Kan det inte vara korsförlamning? utbrast då en otålig själ, någon av oss som stod samlade runtikring.

– Näe, säger veterinären sävligt. Det tror jag inte. Det drabbar ju mest ston mellan fem och åtta års ålder, bla, bla, bla

– (harkel). Men det är ju ett sexårigt sto som du tittar på? sade samma röst….

Nog hade det stackars stoet fått korsförlamning. Det första och enda fall, peppar peppar, jag sett i verkliga livet.

Komplicerat

Nyare studier visar att det finns olika typer av korsförlamning och att det är rasberoende. En quarter får en annan typ av korsförlamning än ett rent fullblod. Ibland kan till och med cellernas upptagningsförmåga bli förändrad, och då kan korsförlamning drabba en häst utan att den för sakens skull borde drabbas- på grund av träning eller av fodret. Det kan handla om kalciumfördelningen i kroppen, om mjölksyreattacker och om genetiska egenskaper.

Foder

Oavsett orska går det att hjälpa hästen genom en bra foderstat, även om man aldrig kan garantera att hästen inte får korsförlamning hur noga vi än fodrar och vårdar hästen. Ligger det i generna, så gör det, på något vis. Men vi kan göra mycket för att minska risken. En intressant studie från SLU, hävdar att det är kraften som gör det.

Olja och lucern

Det är således i kosten i kan hitta lösningen. Och det är också allmän sanning, så det är inget konstigt med det. Vanligtvis har det sagts att man ska undvika kraftfoder när hästen inte tränas, och det gäller även när det ges enstaka vilodagar.  Däremot sägs i studien att olja är ett bra alternativ till havre och annat kraftfoder- det saknas glykogener i olja, men däremot finns mängder med nyttig energi. Det kan ges jämnt och minskar risken för korsförlamning.  

En annan bra näringskälla är enligt samma studie lucern. Så då är vi där igen. Grovfoder, olja och lucern. Har skrivit om det angående insulinkänslighet, cushing och äldre hästar. Det verar vara modellen på något sätt. Underskattat med olja och lucern, tydligen oavsett träning som hästen utför och ålder. Själv kör jag gärna på det, och kommer fortsätta än ihärdigare nu!

Mitt tillägg

Kan också tilläggas att utevistelse under dagar då det inte rids, eller vid enbart skritt också borde vara något som rekommenderas. Hästar vet ju inte om att de ”borde” röra sig, men vältränade hästar med stor muskelmassa och mängder med energi i maten torde springa av sig lite själva i hagen av ren vilja. Buset kan i sig stoppa korsförlamningens uppkomst vid vissa av korsförlamningstyperna.

Forskning om fodrets påverkan, och olika typer av korsförlamning: SLU

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s