Hjälptyglar till för hjälplösa ryttare?

Det finns två uttryck som jag ofta tänker på när det gäller häjlptyglar. Det ena är ett Balkenholcitat: Hjälptyglar är till för hjälplösa ryttare. Det andra är meningen: den ryttare som är duktig nog att använda sig av hjälptyglar är också duktig nog att rida utan. Vet inte vem som myntade det, ryvärr.

Alla hjälptyglar fixerar huvudet på något sätt, vilket i grunden borde vara ett feltänkt i sig. När vi aktiverar bakbenen och lösgör hästen ”hamnar” den lite av sig självt i ett läge med huvudet som hästen behöver ha för att få bästa bärighet till stånd. En bärig häst har luftiga och smidiga gångarter, ett aktivt bakparti och en väl arbetande rygg. En spänd nacke blir ingen glad av, eftersom spänningar i nacken påverkar hela ryggen. Och meningen med hjälptygeln är att få hästen att böja på nacken. Men är hjälptyglar vägen till en bättre form?

I så fall är det en farlig väg att gå och en väg som verkligen bör tas med försiktighet. Chris Johnston, veterinär och forskare på SLU, har i en långvarig studie sett att både ryggverksamhet och steglängd påverkas negativt av hjälptyglar. Det inbegriper även en martingal.  Studien indikerar att hjälptyglar kan leda till ryggproblem. Ett tips som Chris arbetar med för att rehabilitera hästar med ryggproblem är att longera utan inspänning. (tänk vad innovativ jag känner mig nu! 🙂

Studien torde enligt den här artikeln där Chris intervjuas som jag hittade i Horse Connexion, vara avslutad vid det här laget. Men jag har tyvärr inte hittat några fastslagna resultat. Har du?

I vilket fall som helst är det också talande att Chris i artikeln menar att de allra flesta hästar har någon form av fel i ryggen, men på olika sätt. De flesta hästar fungerar fint med sina problem, medan andra lider värre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s