Galoppptränare avstängd i USA

Det är intressant att läsa om svenska djurskyddsfall och sedan växla över till att läsa om de amerikanska. Särskilt intressant blir det för att många i vårt land hojtar och skriker efter att vi ska ha djurpoliser, precis som i USA. Det är som om folk i allmänhet tror at det är bättre ”over there” för djuren. Jag har tidigare läst om djurskydd inom jordbrukssektorn, och jag kan avslöja att det är så kul läsning. Men det kan ni läsa mer om här, på USA:s motsvarighet på jordbruksverket.

I vilket fall som helst talas det just nu om hästtränaren och hästuppfödaren Lope M Gonzales som dömts till 33 (!) fall av djurmisshandel (animal cruelty) i Florida. Mer konkret för att ha svultit hästarna. Hästarna omhändertogs från gården.

En av de hästar som omhändertogs på gården.

Till skillnad från i Sverige döms han för varje enskilt fall, det vill säga varje häst som farit illa under hans vård. Många tycker han borde ha fått mycket mer än så. Han fick ett års villkorligt på varje fall som adderas upp och 50 dollar i böter för vart och ett av misshandelsfallen plus lite skadestånd. Totala summan slutade på under 3 000 dollar.

Jockeyklubben i USA har också bannat honom för evigt. Det är första gången det händer och i USA kallas det för motsvarigheten till klubbens dödsstraff. Ingen av hans uppfödningar får någonsin registreras som galoppörer. Det är det hårdaste straff Jockeyklubben kan utfärda.

Fler av hästarna som ansågs undernärda

Men, det finns alltid ett men. (Varför gör det det? Har Tony Irving tagit över helt här i världen eller…?) Han har fortfarande rätt att köpa och sälja hästar uppfödda av andra än han själv och att tävla dessa hästar. Uppfödningen må de ha fått stopp på, men inte allt det andra.

För mer information, gå gärna in på tidningen The Horse, eller klicka här och här

Bilderna är tagna av Marion County och användes som bevis i tvisten.

PS En snabbtitt på Google ger att Gonzalez sålt mängder med uppfödningar på auktioner, liksom han köpt hästar under hela förra året.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s