Hästägarens villkor inför öppen ridå

 

Risports-EM är inte bara tävlingar och uppvisningar. Det är politik och diskussioner också. Inte minst de villkor som hästföretagare lever under har kommit att diskuteras. Varför man inte gör det mer, är för mig en gåta. För hur ska nu Sverige se på hästen – är det ett sällskapsdjur eller ett sällskapsdjur? Det kan låta som en obetydlig fråga – men hästen har något av en dubbel särställning inom den svenska lagstiftningen, vilket gör det rörigt och knepigt värre att vara hästföretagare.

För om hästen är ett lantbruksdjur – vilket jordbruksverket tycker när det kommer till att försöka registrera alla hästar och att man behöver pass för att ange vilka mediciner man ger hästen då den räknas som produktionsdjur tills man anger något annat, och att bete av hästar går bra för betesmarker – så borde hästen faktiskt också räknas som betesdjur när det kommer till strandnära hagar (vilket inte är fallet enligt lst), och byggnaderna till dessa djur borde klassas som lantbruksbyggnader. De är då inte belagda med bygglov. Men se – mitt stall i skåne fick inte bara förprövas. Bygglov krävdes också enligt kommunen (där är alla kommuner inte överens kan jag säga så rörigt är bara förnamnet). Och hur det är med bygglov på ridhus är en ännu knepigare fråga tydligen.

Som sällskapsdjur räknas det av jordbruksverket när det kommer till §16-tillstånd – det tillstånd jag och andra måste söka om man vill bedriva verksamhet med sällskapsdjur (hästar, hundar, katter), och det kan i vissa fall gälla från första djuret (men alltid över 9 djur), medan koägaren eller hönsägare kan komma upp till 100 djurenheter innan man måste anmäla detta till någon alls. Och då är det en anmälan som ska göras, inget tillstånd som ska sökas.

Och sen – om man vill handla med hästar, räknas de plötsligt som vilka varor som helst. Det innebär bland annat att om ett företag säljer till en privatkund så gäller 6 månaders reklamationstid där säljaren ska bevisa att det INTE var fel på varan (läs den levande hästen) när den lämnade säljaren och hamnade hos köparen. Att man kan rida sönder en häst på en vecka, att en häst som får fel foder inte överlever ett halvår, och att hovslagare som är mindre nogräknade kan förstöra en häst på ett par skoningar, att en illa passande sadel kan skada hästen för livet på några veckor eller att den ”vara” som kommer tillbaka till den stackars säljaren när de inte kan bevisa att den var hel på helt rätt sätt är helt förstörd för evigt (psykiskt, då ”varan” lever), om säljaren har riktig otur, är inget som lagstiftningen tar någon som helst hänsyn till. Men nu är en översyn vad gäller det här på gång i alla fall. Alltid något. Om tio år sådär kanske utredningen gett resultat. Det andra har inte ens börjat utredas än, i landet där utredningarna avlöser varandra, utan att något särskilt faktiskt händer.

 

Läs mer i TIdningen ridsport på länken nedan. Vill dock göra ett förtydligande, som är skrivet av Kristina Yngwe, talesperson i dessa frågor för Centerpartiet. Jag citerar ett inlägg på Tidningen Ridsports FB-sida:

Hej! Först och främst, tack till LRF Häst och HNS för intressant dag igår. Den första delen i artikeln återspeglar en diskussion kring attityder och varför häst inte ses som lantbruksdjur. Det är alltså inte så att Bengt tycker som han sa, utan han gav uttryck för en attityd som ofta finns kring häst och som är en möjlig förklaring till varför regelverket kring häst som lantbruksdjur inte är ändrat än. På samma sätt så pratade jag om en attityd jag möter inom lantbruket iaf, att häst inte ‘producerar något’ (även om både ni och jag vet att det inte är sant) och jag tror att ur jordbrukspolitisk synpunkt så finns det nog en delförklaring i att kor och får setts som livsmedel och därmed lantbruk men häst inte (jag vet givetvis att hästkött är ett utmärkt livsmedel). MP-politikern hade jag inte träffat tidigare men mina riksdagskollegor i panelen vet jag har ett stort intresse för hästnäringen och deltar aktivt i olika politiska aktiviteter kring hästen. Jag har motionerat om bl a friskvård, strandskydd och bygglov kopplat till hästnäringen sedan jag kom in i riksdagen och fick bl a igenom en motion i våras om att förändra konsumentköplagen. Jag är van vid att citat hamnar i konstiga sammanhang ibland och har inga problem med det, men jag ville bara att ni som brinner för hästnäringen inte ska gå och tro att riksdagspolitikerna inte bryr sig om näringen och inte fattar ngt alls för så är det absolut inte!

 

http://www.tidningenridsport.se/Nyheter/Sverige/2017/8/Politiker-omskakade-av-hastbranschens-problem/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s