Ordens makt!

Har ni någonsin tänkt på hur mycket makt orden har över vår egen tanke? Det har verkligen jag. Särskilt som en elev till mig frågade om det inte fanns något trevligare begrepp för att rida in på engelska än: break in. Det tog ett par sekunder, inte mer, innan jag hade svaret i min hand.

– Start Up!

Det är ett ord Leslie använt och jag är böjd att misstänka, jorunalist som hon varit, att det inte är en slump att hon väljer det uttrycket istället för det gamla sedvanliga.

Folk säger till mig att break in inte alls betyder samma sak som break in. Det betyder rida in och inte att bryta ner! MEN, och det är ett gigantiskt, enormt, ett hysteriskt stort MEN, vad ger break in för accossiationer?? Hur påverkar orden vi använder hur vi ser på saker och ting?

Inom idrottsvärlden har det länge varit känt att mental förberedelse inför en tävling är minst lika viktig för att lyckas som den fysiska träningen. ORdet inte, till exempel, har ingen relevans för hjärnan, enligt forskare och tränare. Så låt oss testa det.

– Tänk INTE på en kopp kaffe!

Det spelar ingen roll hur många inten den meningen må innehålla. Kaffelukten lägger sig som en ånga över ett rum i alla fall. För att inte tala om när man tänker:

– Cykla inte i diket!

Då är cykeln på väg i diket hur man än gör. Det är faktiskt otroligt fascinerande. Det sistnämnda tyder också på en sak: att det vi tänker på orsakar verkningar i kroppen som gör att det går åt det hållet vi planerar. Om vi också godkänner att inte inte har någon relevans för hjärnan….

Hänger ni med???? Skriv en kommentar annars.

Det här betyder också, om vi talar om hästar, att de ord vi tyst säger till oss själva påverkar hur hästen upplever oss och uppfattar vad de ska göra. De går nämligen på de känslor och små små variationer vi har i kroppsrörelserna som uttrycker så mycket mer än vi någonsin tror. Om cykeln hamnar i diket för att vi tänker på worst scenario, så påverkar vi våra muskler i fel riktning.

Om vi tror att en häst kommer stanna och tro att något är farligt kommer vi alltså att anpassa vårt rörelsemönster för att vara beredda på att hästen stannar. Och se på sjutton! Hästen kommer att stanna, för den läste av vad våra muskler sa om våra tankar! Avslöjad…. 🙂

Men, också vår attityd påverkas av hur vi tänker. Om vi säger att en unghäst är ett kräk per definition kommer vi faktiskt inte att kunna uppträda och hantera den hästen enligt den respekt som den faktiskt förtjänar. Även m vir tror och säger itll andra att vi gör det på skoj! Jag har hört det av tränare och vet ni – om någon sa det om min häst då skulle de få höra ett och annat!

För en häst är en individ värd respekt av många naledningar. Dels förtjänar dom det helt enkelt. Hästen som djur är en fantastisk varelse och given till oss av en högre makt som vi inte förstår oss på. Hur annars kan vi förklara hästens fantastiska skönhet och inte minst dess fantastiska förmåga att stå ut med oss människor som gör det bästa vi kan för att försvåra deras tillvaro och stoppa deras verkliga potential? 🙂

Dels är det för att om den får ett stärkt förtroende för oss kommer den också att prestera bättre- för oss. Vi tjänar på det, hästen tjänar på det. Ömsesidig respekt. Win-win.

Och förresten – nu skrev jag den! Det är inte bra och värt att tänka på, men kanske okej när det gäller ”en häst”. Aldrig i mitt liv jag skulle nämna en häst som den om jag visste hans eller hennes kön. Det är ohyfsat och leder till ett avståndstagande som gör att hästen i sig inte ses som en individ utan ett ting. Till och med båtar är en hon! Tänk på det när ni säger – den hästen, den vore något…..

Som avslutning kommer jag att lägga in lite synonymer – saker som egentligen betyder samma sak, men som påverkar vårt tänkande i olika riktningar. På det följer några alternativa tänkesätt om vi vill skapa en annan inställning. Välj och vraka….. se vad som händer med hjärnan…. Notera gärna perspektivförändringen.

Trycka till med skänkeln – sparka

Ta tag i honom! – ryck hästen i munnen!

peta till med pinnen – spöa

rygga – backa

box – bur

krake – häst

pissmärr – sto

den som styr och ställer (HSB) – ledarskap

kuta – galoppera

virrpanna – vaken

rörig – alert

nedstämd – lat/trött

Alternativ:

1a Den lyder inte!

1b Jag får inte samspelet att fungera!

2a Han är hård i munnen

2b Jag lyckas inte med att få en mjuk kontakt med hästen i tygeln

3a hästen lyssnar inte för skänkeln?

3b hur får jag hästen att förstå att skänkeln betyder något?

4a Hur får jag hästen att sluta springa så fort?

4b Hur inverkar jag på hästen så den förstår att den kan ta de lugnt?

5a.  HÄsten är dum!

5b. Vad var det jag gjorde som fick hästen att uppfatta att den skulle göra så?

6a. Min häst är lat, den gör inte som jag säger!

6b. Varför vill inte hästen gå, vad är fel?

7a. Min häst är en buffel!

7b. Varför respekterar inte min häst mig?

Det kommer fler exempel… jag lovar.  Om du har tips på uttryck som används som kan alterneras och därmed ändra en tankebana – hojta till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s