Kyras Matador – en tung dröm!

Aj då! Här skriver jag om mina favorithästar under de år som jag vandrat på jordskorpan och skriver om hoppehästar. Jag som är dressyrkärring, eller var, eller hur det nu är. Några idoler bland fyrbeningarna torde jag ju ha haft där med.

Men det har inte funnits så många dressyrhästar som jag verkligen fallit för. Jo – två faktiskt. Den ena är Balkenhols Goldstern. Den andra är Kyras fantastiska svarta drömhäst, född 1979. Kyra Kyrklund blev känd i dressyrvärlden tack vare sitt danska varmblod Matador II, den stora svarta hästen som dansade på banan med sin ryttare och blev ofta slagen enbart av Rembrandt, på den tiden helt oslagbar. I OS kom hon femma med Matador och tog silver i VM i Stockholm 1990, då hon också passade på att parkera i svenska hjärtan och toppade sedan det med att vinna Volvo World Cup året efter. Videon här är själva ritten.

Vilken nordisk ryttare kan skryta med sådant? Hästen, sedan, var i en klass för sig. En maffig dansare, med knoppar på vardera sida av den tjocka halsen och med buslugg. Charmigt, elegant och vackert. My cup of tea (även om det finns massor jag idag skulle tänkt annorlunda så var han verkligen en förebild under slutet av åttiotalet och faktiskt än idag)!

En tanke på “Kyras Matador – en tung dröm!

  1. Hej tjolahopp! Vilken bra blogg du har. Jag har försökt ta reda på vad som hände den underbare Matador sen han lämnade Kyra och Sverige och så hittar jag alla uppgifter här. roligt att få veta att han fick ett gott liv. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s