Skratt på djurens bekostnad

Alldeles för ofta delas det saker som jag faktiskt mår lite illa av på sociala medier. Det är nog i all välmening, men det gör inte saken bättre. Kanske till och med tvärtom. Ibland försöker jag upplysa min bekantskapskrets eller den sida som lägger upp eländet. Som att till exempel om den stackars ”råttan” som inte är en råtta, men som desperat försöker bli av med allt lödder någon satt på den. ”Åh så roligt – den badar och tvättar sig”, utbrister miljoner ovetandes. Eller de stackars ”slow  loris” som man tror skrattar när man kittlar dem, men som egentligen försöker komma undan i panik.

Det kan handlar om alla typer av djur, och jag tror att folk inte fattar bättre. Men det finns en halv miljard youtubeklipp på stackars djur som uppenbarligen inte valt att göra saker på egen hand och som faktiskt utsätts för rena tortyren och som renderar massor med tittare och skratt över världen. Det är så sorgligt att så många inte begriper bättre.

Personligen har jag svårt med allt trams och fjams med djur. Jag är till och med såpass att jag har svårt att trickträna djuren. Detta för att jag inte ser poängen med det hela riktigt. Varför i hela friden ska jag få en häst att lägga sig ner på kommando. Det är ju det sista en häst vill göra när den är alert och vaken. Bara för att jag kan? Bara för att bevisa att jag är en ”suverän” hästtränare? Jag vet inte, det finns säkert massor som lär sina hästar att lägga sig ner på de mest underbara sätt och där hästen är helt okej med det. Men jag ser inte varför jag ska göra det, och man vet ju inte när man ser andra hur detta har tränats in. Slutresultatet är ju detsamma, oavsett om man tvingat eller uppmuntrat och lekt sig fram till tricket. Vet du?

Näe – då ser jag hellre fria djur hoppa och leka, glada små videosnuttar på djur som är räddade från elände och misär av människor med enorm empati och kunskap, och till och med klipp om vad jag kan göra för att hjälpa de djur som är i nöd, som det finns så många av. Det sista är inte roligt att se, men kunskap är makt och vi kan inte blunda för det vi vet. Eller borde inte kunna i alla fall.

 

 

Annonser

En tanke på “Skratt på djurens bekostnad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s